RESIDENTIAL / ASTORIA
Queens
Townhome Renovation

When presented to the Dixon Projects team, this diamond-in-the-rough two-family home was burdened by a lack of natural light, and conflicting design choices. With the client’s needs in mind, the team was tasked to reinvent this crammed space into a multi-functional home packed with new amenities. Faced with the pressure of a 12-month construction timeline, the team gave this home new life in just 7 months, delivering results within budget and ahead of schedule despite the winter season.

SERVICES:

permits-icon.png Architecture

permits-icon.png Planning

permits-icon.png Approvals & Permitting

permits-icon.png Construction & Procurement

interior-design-icon Interior Design

A Complete Remodel with Clean Lines

Fraught with undesirable and inoperative features throughout, a full gut renovation was required, bidding farewell to neon paint colors, pepto-pink tile, and dilapidated appliances and cabinetry. 

Outdated bathroom
Modern bathroom

To maximize livable space and functionality, the team devoted their efforts to a complete redesign of the home’s layout. On the second floor, the kitchen was replaced with an extra bedroom, and the existing two bedrooms were re-designed to make room for a second full bath, in addition to larger closets and storage. 

3a
Modern Staircase
Parlor Level:
Before & After

At the parlor level, the team was faced with the challenge of removing load-bearing walls, which were necessary to support the home’s top floor and roof. To overcome this, adjustable steel floor jacks were installed to temporarily support the weight of the existing floors above until the new steel beams were bolted into place. As a result, an uninterrupted floorplan paved the way for a brand-new kitchen, powder room, and ample natural sunlight.

Modern kitchen green backsplash
gif-indooroutdoor

A spacious kitchen island now serves as the main focal point on the parlor level, while Caesarstone countertops, white slab cabinetry, a polished green backsplash, and stainless steel appliances contribute to the kitchen’s modern aesthetic. Two small windows at the rear of the home were replaced with a distinctive glass wall to maximize natural light and ventilation, while lending way to a brand-new steel deck and turf backyard to optimize outdoor space.

IMG-17-2
Bedroom with unique light fixture
Updated bathroom

To complete this home’s resurrection, subtle colors and patterns were integrated into the contemporary design scheme throughout. Each bedroom was painted blue-gray, while patterned porcelain tile, a white oak vanity, and chic light fixtures now give each bathroom a signature look and feel.

Dated kitchen
Garden level kitchen

What was once an outdated Queens home now functions as a versatile two-family residence, providing the client not only with a fresh, modernized layout, but a fully-transformed basement studio, complete with a brand-new kitchen, full bath, Whirlpool washer/dryer, and separate entrance.

Close Free Consultation Free Consultation