RESIDENTIAL / JERSEY CITY

Landmarked

Townhouse Renovation

Nestled in the Hamilton Park Historic District, this multi-unit townhome was strapped for space when presented to the Projects team. Like many of the landmarked properties on this block, the home was notably small, but the lot coverage allowed additional floor area to be constructed.

The challenge for the team was clear: transform the home into a single-family dwelling and increase the livable square footage, while adhering to key specifications from the Historic Preservation Commission.

SERVICES:

permits-icon.png Approvals/Permitting

Architecture Architecture

Expansion-icon.png Expansion

Interior-Design-icon.png Interior Design

Rear Home Expansion

To begin, the rear of the home underwent a three-story addition that added 15 feet of depth. The addition began at the basement level, where a new fifth bedroom is now located. The second story of the addition reveals a brand-new kitchen on the first floor, while the third addition gives way to an expansive bedroom suite on the second floor.

 

206-8th-street-renovation-rear-extension

During this phase, the Historic Preservation Commission dictated the design alterations of the home’s façade, including vinyl siding on the rear façade and specific green painted accents against the brick of the front façade.

Given the team’s extensive experience with renovating landmarked townhomes, they were skillfully prepared to blend these traditional specifications with the modern additions they envisioned.

Originally a multi-unit home, the old kitchen was located on the garden level as a part of the first unit. The extension created additional room to move the kitchen to the rear of the parlor level, while also creating space for a brand-new living room.
206-8th-Street-Renovation-Kitchen Island-After
206-8th-Street-Renovation-Kitchen-After

In the kitchen, the goal was to create a modern feel with green, gray, and brass tones. The space now features forest green shaker-style cabinetry that spans a full wall, as well as an island crafted from cerused oak. A Dixon first, the new backsplash extends across the range’s hood to keep the design uniform, while white Caesarstone quartz countertops and built-in shelving complete the space.

206-8th-Street-Renovation-Ground Floor-After
206-8th-Street-Renovation-rear facade-after

By effectively navigating HPC specifications and executing a three-story extension through historically accurate design and development, the team completed a seamless renovation with jaw-dropping finishes, unparalleled outdoor space, and a sprawling floorplan.

Close Free Consultation Free Consultation