RESIDENTIAL / BROOKLYN

Black Facade + Private Garage

When the Projects team found this Hicks Street home, the potential was evident. Situated on a prime corner lot in space-starved Brooklyn, this home boasted a private garage and location that would provide panoramic views of both the Empire State Building and Statue of Liberty. But, every ounce of potential brought breadth of issues: poor layout, strict set of regulations from the Department of Buildings (DOB), concerned neighbors and no outdoor space. The challenge was clear: How can we maximize indoor and outdoor space while keeping the DOB and neighbors happy?

SERVICES:

permits-icon.png Architecture

permits-icon.png Planning

permits-icon.png Approvals & Permitting

permits-icon.png Construction & Procurement

A Historic Renovation with Modern Flair

Due to the deteriorating condition of the existing garage, the team set to demolish and rebuild the space to offer a more modern design and functionality. The DOB, however, deemed the garage an illegal structure. If the team tore it down, they would not be able to rebuild anything in its place. To salvage the ultra-desirable parking spot, the team strengthened the existing foundation with grade beams, underpinned at the corners and built an independent steel structure within the garage for additional support. This allowed the team to add two monumental amenities to this home: a two-car stacker system and a roof deck above the garage. Now, the future residents would have space for two cars (a rarity in the city) and coveted outdoor space.

In the cellar on Hicks Street, the team created a step around the perimeter of the existing walls, a process called bench footing, to shore up the foundation and to create an additional level of living space. By using this minimally invasive technique, the basement level drastically increased the square footage of this home. Quick, smart decision making allowed the team to stay on schedule and keep good relations with the neighboring party.

Renovated study
Modern kitchen

Very few original elements remained when the team acquired the house. The Projects team decided to capitalize on this and began a full-gut renovation that would transform this dated two-story property into a single-family modern retreat. At the apex of this home, the team added a second roof deck to capitalize on picturesque views and create additional outdoor space.

Black facade

The original exterior brick was painted black to boost curb appeal, while the interior was expertly redesigned to give this home its “wow” factor. Existing exposed brick throughout acts as a textured backdrop for a custom black handrail and hanging light fixture. The master suite boasts an impressive en-suite bathroom featuring a separate soaking tub, towel warmer, double vanity and custom standing shower with peek-a-boo views of the master bedroom. Upon completion, the historic integrity of this brownstone remains intact while featuring a modern twist. The end result is a stunning home with endless amenities, making it a fabulous addition to a historically rich neighborhood.

Modern bedroom
Luxury bathroom and soaking tub
Close Free Consultation Free Consultation